Ara
Close this search box.
anasayfa-others-icon

Sağlık Sektöründe Hukuka Uygun Sosyal Medya Yönetmenin Yolları

Sosyal medyanın ve dijital platformlarının her geçen gün daha fazla insan tarafından ve düzenli olarak kullanılmasıyla bu mecralar hayatımıza entegre olmuş durumda. Bu platformlar artık kişisel kullanımın yanı sıra iş hayatında da kullanılmaya başlandı ve önemli bir yer edindi.

 

Sosyal medyanın marka bilinirliğini arttırmak için güçlü bir araç olduğu aşikar. Bu sebeple birçok sektörde işletmeler sosyal medyayı aktif şekilde kullanmaya çalışıyor. Bu sektörlerden biri de sağlık sektörü.

Hastaneler İçin Sosyal Medya Yönetimi

Sağlık oldukça hassas bir konu, bu nedenle sağlık sektöründe reklam ya da örtülü reklam yapmak yasal değil ve bazı kısıtlamalara tabi tutulmuş.

 

Biz Liberyus Ailesi olarak sağlık sektöründe verdiğimiz hizmetlerde bu kısıtlamalara özen gösteriyoruz. Sosyal medyada çokça karşımıza çıkan ve bilinmediğini fark ettiğimiz bu yönetmeliklerden sizlere bahsetmek istedik.

Sağlık Sektöründe Sosyal Medya Kullanımı

Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik Madde 28 bu konudaki kısıtlamaları oldukça net ifade ediyor.

 

Hasta ve yakınlarını, sağlık konusunda yanıltıcı şekilde bilgilendirmek ve yanlış bir tedaviye yönlendirmek yasaktır. Fakat sağlıkla ilgili geliştirici, koruyucu ya da önleyici bilgiler veren içeriklerle hastalara ve yakınlarına ulaşmakta herhangi bir sakınca yoktur. Tabi ki bu içeriklerin bilimsel olarak kanıtlanmış olması ve referans gösterilmesi gerekmektedir.

 

Özel Hastaneler Yönetmeliği Madde 60 ise rekabet konusunda kısıtlamaları açıklıyor. Yönetmeliğe göre bu içerikler paylaşılırken rekabet yaratıcı veya yanlış yönlendirici olmamasına dikkat etmek yasalara uygun tanıtım yapmak için çok önemli.

 

Örneğin; tüp bebek hizmeti veren bir merkez, kadın sağlığı, üreme sağlığı ve bu alandaki gelişmeler hakkında bilgi veren içerikler hazırlayabilir. Bu içeriklerin bilimselliğinin kanıtlanmış olmasına ve rekabet içermemesine özellikle dikkat etmek gerekiyor.

Sağlık Sektörü Sosyal Medya Paylaşımlarında Nelere Dikkat Edilmeli?

Sosyal medyada sıkça karşımıza çıkmasına rağmen hastaların öncesi ve sonrası görsellerinin ve yorumlarının kullanılması da yasaklar arasında. Hekimler ile Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının Elektronik Ortamdaki Paylaşımlarına Yönelik Kılavuz’un 8, 9 ve 10. maddeleri bu konudaki sınırları belirliyor.

 

Hasta ve yakınlarının, sosyal medya ya da forumlar üzerinden yorumlarını ve deneyimlerini paylaşmasında, doktor tavsiyesinde bulunmasında herhangi bir sorun bulunmuyor. Fakat hastanın onayı alınmış olsa dahi sağlık kurum ve kuruluşlarının ve sağlık çalışanlarının bu tür paylaşımları yapması kesinlikle yasak.

 

Örneğin; estetik cerrahlarının ameliyat öncesi ve sonrası fotoğrafları paylaşması bu kılavuzda açıkça yasaklanmış.

 

Sağlık çalışanlarının tedavi öncesi, sırası ve sonrasında hasta ve hasta yakınlarıyla birlikte görüntülerinin paylaşılması da aynı şekilde yasaklanmış.

Sağlık Sektörü Sosyal Medya Paylaşımlarında Sık Yapılan Hatalar

Yönetmeliğe aykırı olarak sıklıkla hasta değerlendirmeleri ve teşekkür ifadelerine yer verilen paylaşımlar görüyoruz; bunların paylaşılması yasal değil. Hastalık tanı ve tedavisinde kullanılan cihaz ve donanımlara ya da sağlık kurum ve kuruluşlarının fiziki ortamlarına ait görseller kullanılması da rekabet oluşturacağı için yasaklanmış. Herhangi bir ücret, kampanya ya da indirim bilgisine veya hizmetin ücretsiz olduğuna dair ifadelere yer verilmesi de aynı şekilde kısıtlanan paylaşımlar arasında.

Özel Hastaneler İçin Sosyal Medya Yönetimi

Özel hastaneler tarafından sağlığı koruyucu ve geliştirici bilgilendirme ve tanıtımlar yapılabilir. Fakat bu bilgiler bilimsel olarak kanıtlanmış olmalı ve hastaları yanlış yönlendiren ve talep yaratmaya yönelik olmamalı; diğer hastaneler aleyhine haksız rekabet yaratmamalı.

 

Ayrıca özel hastaneler tarafından oluşturulan internet sitelerinde yer alan her türlü sağlık bilgisi, alanı ile ilgili bilgi ve tecrübeye sahip sağlık meslek mensupları tarafından verilmek zorunda.

 

Bu sitelerde tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgi verilmesi de kısıtlamalar arasında. Bilgilendirme amacıyla yapılan paylaşımların son güncelleme tarihi açıkça belirtilmeli ve tabi ki ilgili kişi ya da kaynak referans gösterilmeli.

Özel Sağlık Kuruluşları Sosyal Medya Paylaşımları

Özel sağlık kuruluşları tarafından hasta kabul ve uzmanlık dalları, adres ve iletişim bilgileri toplumu bilgilendirmek amacıyla, faaliyete başladığı tarihten en fazla bir ay süre ile alan verilebilir.

 

Oluşturulan web sayfalarında sadece

  • Hasta kabul ve tedavi ettikleri uzmanlık dalları
  • Faaliyet izin belgelerinde yer alan ünite ve cihazlar
  • Çalışma saatleri
  • İletişim ve adres bilgileri
  • Tedavi edici sağlık hizmetine yönelik olmaması ve alanı ile ilgili bilgi ve tecrübeye sahip sağlık meslek mensupları tarafından verilmesi şartıyla sağlık bilgileri gibi bilgilere yer verilebilir. Fakat bu bilgilendirmeler haksız rekabete yol açacak ifadeler içeremez.

 

Örneğin “A hastalığının tedavisinde bir ilk, A hastalığının tedavisi sadece bizde, deneyimli ekibimiz, kaliteli sağlık hizmetlerimiz, son model teknolojik ekipmanlarımız, konforlu hasta bakımı, kısa sürede – ağrısız – acısız tedavi, bembeyaz bir gülümseme, ışıldayan bir cilt” gibi ifadelerin herhangi bir tanıtım içeriğinde kullanılması yasaklanmış. Sadece yazılı içerik değil, görsel içerikler de bu yasağa dahil.

 

Özel hastaneler tarafından sağlığı koruyucu ve geliştirici bilgilendirme ve tanıtımlar yapılabilir. Fakat bu bilgiler bilimsel olarak kanıtlanmış olmalı ve hastaları yanlış yönlendiren ve talep yaratmaya yönelik olmamalı; diğer hastaneler aleyhine haksız rekabet yaratmamalı.

 

Ayrıca özel hastaneler tarafından oluşturulan internet sitelerinde yer alan her türlü sağlık bilgisi, alanı ile ilgili bilgi ve tecrübeye sahip sağlık meslek mensupları tarafından verilmek zorunda.

 

Bu sitelerde tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgi verilmesi de kısıtlamalar arasında. Bilgilendirme amacıyla yapılan paylaşımların son güncelleme tarihi açıkça belirtilmeli ve tabi ki ilgili kişi ya da kaynak referans gösterilmeli.

Hekimler İçin Sosyal Medya Yönetimi

Hekimlerin internet sitelerinde

  • Ad, soyad
  • Adres ve iletişim bilgileri
  • Çalışma saatleri
  • Yasada belirlenmiş uzmanlık ya da yan dal uzmanlığı ve üniversite dışında kullanma hakkına sahip olduğu unvan

dışında bir isim ya da ibare kullanmaları kısıtlanmış.

Sağlık Kurum ve Kuruluşları İçin Sosyal Medya

Aynı şekilde sağlık kurum ve kuruluşları, ruhsatında kayıtlı isim dışında herhangi bir isim ya da ibareye yer veremezler fakat

  • Hangi branşlarda hizmet verildiği
  • Adresi
  • İletişim bilgileri
  • Çalışma saatleri
  • Sağlık personellerinin ad, soyad ve yasada belirlenen unvanını belirtebilirler.

 

Bilimsel olarak kanıtlanmış ve son güncelleme tarihi belirtilmiş olması kaydıyla sağlığı koruyucu ve geliştirici, toplumu bilgilendirmeye yönelik içerikler sağlık kurumlarının sosyal medya hesaplarında ve web sitelerinde paylaşılabilir.

 

Her bilgilendirmenin altında “Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.” ifadesinin görünür şekilde ve diğer yazılarla aynı boyutta yer alması da mecbur tutulmuş.

 

Gördüğümüz gibi sağlık sektöründeki kısıtlamalar oldukça ince bir çizgide ve titizlikle incelenmeli. Daha detaylı bilgilendirme için bu konu ile ilgili yasaların özenle incelenmesini tavsiye ediyoruz. Sağlık gibi hassas bir konuda içerik üretirken dikkatli davranmamız gerektiğini düşünüyor ve bu yönetmelikleri dikkate alıyoruz. Siz de sağlık sektöründe hizmet veriyorsanız konu ile ilgili danışmanlık ve sosyal medya yönetimi için Liberyus Dijital Medya Ajansı’na başvurabilirsiniz.

Öne Çıkan İçerikler